Tilki atlet seremez ama serilmesini ister

Özgün – Hikâye

"Her atlet ayrı bedel. Her serme ayrı bedel. Tilki atlet seremez ama serilmesini ister. Buzdan kalelerde didinir durur."

Toscha buzları deşe deşe karlı olamayan yolsuz yollardan atletlerini sermeye giderken eğildi. Serme sırası ona gelmişti. Sermeyi diğerleri onun kadar sevmezdi. Dedesinin buz yağmurlarında yıkadığı atletler, atlet serme sırasının hangi Teşmurluda olduğu karar verilene dek ince mi ince açık kahverengi bir selenin üzerine serilirdi. Seleye serilmeyegörsün buz yağmurlarının ıslak tanecikleri seleyi bir kez daha ıslatırdı. Sele ıslanmaya alışıktı fakat Teşmurlular ne zaman atlet serilmesi gerekse birinin atlet sermesi gerektiğine ve sererken belli bir sıra izlemeye alışamamıştı. Toscha ise atlet serme sırasını bu şu zaman zihninde döndürüp durmakla kalmaz, hangi Teşmurlu hangi zamanda hangi atletleri ne kadar sürede sermiş, atlet serme serdirmesi üyeleri ne kadar sürede sıranın kimde olduğunu tespit ve takdir etmişler, hepsini bronz çakıl taşı mağarasında kendi bulduğu bronz çakıl taşlarına kendi kurduğu "YÜCE ATLET SERME SERDİRMESİ ARŞİVİ" namına kazırdı.

Eğilir eğilmez üstünden hızla geçen sivri kulaklı sivri dişli, patileri de sivrilikten diğer sivri yerlerinden aşağı kalmayacak ama pofuduk mu pofuduk bir buz tilkisi buz üstünde ustalıkla kayarak ve tırmanarak gözden kayboldu. Toscha yerine bir başkası olsa eğilmeyebilirdi. Toscha yerine bir başkası eğilmesi gerektiğini de bilmezdi. Ne de olsa atlet sermenin yolsuz yollarında hangi buzda hangi tehlikenin yattığını bilmek yalnızca atlet sermekten heyecan duyanların bilebileceği türden bir şeydi. Toscha önünde yükselen buz duvarının ardına seslendi.

"Tilkiler, ey buz tilkileri! Yolumu açın benim. Atlet sermeye geldim ben."

Duvarın ardından köhne ama tilkice bir sesle, "Buzlu yollardan geçen yolcu! Atlet sermenin de bir bedeli var." dedi birinci tilki.

"Ne bedel gerekiyorsa öderim ben, yeter ki geçeyim hemen." dedi Toscha ve buzdan duvara iki kere vurdu.

Pişkin ve genç ikinci tilki uludu. "Her atlet ayrı bedel. Her serme ayrı bedel. Tilki atlet seremez ama serilmesini ister. Buzdan kalelerde didinir durur."

"Bir bedel de buzdaş tilkilere, rahat rahat atlet serelim diye. Buzdan tilkiler atletlerimizi bilir, bu döngü barışla süregelir."

Buzların lideri üçüncü tilki, Toscha'yı süzdü ve gizledi. Kendini göstermeden gösterdi hiddetini. Fakat bu hiddeti Toscha'ya karşı değildi, ne de atlet serici bir ötekine. Buzdaş buz tilkiler arasında ihtilaf baş göstermiş, ekonomileri zayıflamış ve av seyrekleşmişti. Eski ihtişamlarını arayan onlarca dişli kardeşi yol ve yordamlarını sorgular olmuş, başka çarklara dişli olmuştu. Üçüncü buzyaran, buzkesen ve buzişleyen, adının yedincisi Tartush Tarkuv alışılagelmemiş uygulamaları benimsemek zorunda kalmıştı. "Geç Toscha, biz atlet serenleri biliriz. Hele seni iyi biliriz. Senin bedelin ötekilerin yarısıdır, bu da yalnızca sanadır. Eşantiyon mu promosyon mu ne olaraktan."