2024’te şirket kurmak
Özgün – Dışadönü –
Bu yazıda bireysel yazılım şirketimi kurma sürecimde deneyimlediğim bazı noktaları hem kendime not olması hem de benzer süreçleri yaşayan insanlara yardımı dokunması amacıyla yazıyorum.
Süreç içerisinde kafamda çok fazla soru oluştu. Bu sorulara bulabildiğim cevapları doğruluk garantisi vermemekle birlikte fikir vermesi açısından paylaşacağım. Maalesef bu konularda bilgi veren resmi veya naresmi çevrimiçi çok fazla kaynak yok. Bu yazıda da yalnızca benim deneyimimle sınırlı bilgiler yer alacak.
Bu yazıyı yazdığım an itibarıyla kurulum işlemlerim neredeyse tamamlandı. Yeni güncellemeler oldukça bu yazıyı da güncelleyeceğim. Yazının ilgili başlıklarını aşağıda listeliyorum, direkt olarak ilgilendiğiniz kısma gidebilirsiniz. Benim için not niteliğinde de olduğundan her kısım özel detaylar içeriyor.
Okumadan bazı ana noktaları alıp kaçayım
- Çevrimiçi olarak resmi konularda fazla bilgi yok. Direkt olarak bir muhasebeciyle görüşmek en hızlı ve doğru bilgiye ulaştırabilir.
- 29 yaşınızın altındaysanız ve ilk defa sigortalı olacaksanız genç girişimcilik hakkında bilgi sahibi olun.
- Daha önce duymadıysanız süreçleri çevrimiçi ve evinizden yürütmenize imkân veren Mükellef’i inceleyip haberdar olun, yorumları ve şikayetleri inceleyin. Ben şahsen tercih etmedim.
Başlıklar
Arkaplan
Temel olarak; freelance, yurtdışına çalışacağım sabit işler ve geliştirdiğim uygulamaları çevrimiçi satışa açabilmek adına bireysel bir şirket açmak istedim. Geçen sene (hedef 2023) Boğaziçi Üniversitesi ingilizce öğretmenliği bölümünden mezun oldum, kısa öğretmenlik deneyimimden zevk alsam da şu anda asıl çalışmak istediğim alan odaklı olarak son 6 yıldır kendimi geliştirdiğim yazılım alanıydı. Bu amaçla araştırmalarıma başladım.
Ön Araştırma
İlk karşılaştığım bilgiler potansiyel olarak yapılacak masraflar üzerineydi. Bu konuda bilgi bulmak kolay çünkü yıllara göre sabit belli başlı bazı giderler var. Aynı zamanda genç girişimcilik gibi konularda da epey bilgi mevcut. 29 yaşınızın altındaysanız ve ilk defa sigortalı olacaksanız mutlaka bunu bir defa da olsa araştırın. Süreçte benim daha sonra göreceğim üzere çalışacağınız muhasebeci de zaten size bu konuda bilgi verecek fakat bilgi sahibi olmaktan zarar gelmez.
Araştırmalarım sonucunda bireysel şirketimi İngiltere’de kurmak ve Türkiye’de kurmak arasında gidip geldikten sonra kurup-kapatmanın kolaylığı ve teşvikler sebebiyle Türkiye’de kurmayı seçtim. Buradaki mantığım en geç biten genç girişimci desteği olan 3 yıllık gelir vergisi muafiyetinden faydalanıp bu süre sonundaki duruma göre şirketin geleceğine karar vermekti.
Şahıs şirketi için ofis gerekiyor mu?
Bir adres göstermek zorunluymuş. Bu kirada olduğunuz ev veya kendi eviniz olabiliyor. Kirada olduğunuz evi gösterdiğiniz takdirde kira bedeli üzerinden %20 stopaj vergisi vermek gerekiyor.
Şehrimdeki muhasebeci mi Mükellef mi?
Bu araştırma sürecinde elbette Mükellef (mukellef.co) ile de karşılaştım. Sitelerinde yer alan tanımda: “Şirket kuruluşu, finansal süreç yönetimi ve bir girişimi büyütmek için ihtiyaç duyulabilecek tüm işlemlerin tek bir platformdan online olarak gerçekleştirilmesini sağlıyoruz.” diyorlar. Başta bana da güzel bir alternatif olarak gözükse de şahsi tercihim sonucu ben yerel bir muhasebeci ile çalışmaya karar verdim. Bunun sebebi haklarında pek çok olumlu yorum mevcut olsa da sayısı nispeten daha az olan “İlk satış gerçekleştikten sonra karşımızda muhatap bulmakta zorlanıyoruz.” yorumları oldu. İlk şirketim için düşük bir ihtimal de olsa böyle bir durumla karşılaşmak istemedim. Şu ana kadar tercihimden memnunum. Bunun en temel sebebi de muhasebecimin hem çevrimiçi hem de yüz yüze ulaşılabilir ve ilgili olması.
Şirket kurmak için serbest muhasebeci mali müşavir nasıl bulurum?
Hemen Google Haritalar açıyoruz ve aramaya “smmm” (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir) yazıyoruz. Örneğin benim durumumda ben “smmm bolu” yazdım. İkinci olarak da tercihen puanı 4.5 ve üzeri olan işletmelerden bazılarını gözümüze kestiriyoruz. Son olarak telefonla iletişime geçip ziyaret edebildiğimiz kadarını ziyaret ederek içimize sinen ve karşılıklı iyi çalışabileceğimizi düşündüğümüz muhasebeci ile sürece başlıyoruz.
Kuruluş İşlemleri
İşlemlere başlamaya karar verdiğim tarih 29 Ocak olduğundan muhasebecim başlangıç tarihi olarak 1 Şubat’ı önerdi. Bu aşamada e-devlet erişimi ve kimliğim gerekti. Aynı zamanda da genç girişimcilik için SGK’ya verilmek üzere bir dilekçe oluşturduk. Bu süreçlerdeki detaylara ve terimlere pek vâkıf değilim. Daha sonra yoklama için vergi dairesine gittik. Bu süreçte adres olarak göstereceğim evimin iç ve dış kapı fotoğrafını çekip yanımda bulundurdum. Bazen sorulabiliyormuş. Benim durumumda ilgili memurlar yoklamanın gerekmediğini ve direkt aynı gün öğleden sonra vergi levhamın alınabileceğini belirttiler. Bu noktaya kadar kurulacak şirketimin türünün serbest meslek/ticari kazanç kategorilerinden hangisi olacağı belirli değildi benim için. Fakat görevliler faaliyet alanının yazılım olduğunu ve evden çalışacağımı öğrenince direkt serbest meslek olacağını söylediler. Öyle de oldu. 1 şubat itibarıyla bir serbest meslek erbabı oldum.
Serbest meslek olduğu belli olduktan sonra bir gereklilik daha oluştu o da e-imza. Elektronik olarak serbest meslek makbuzu kesebilmek için PTT’ye e-imza başvurusu yaptık. Alternatif hizmet veren yerler de var sanırım. Ne kadar süre için alabileceğinizi seçebiliyorsunuz. Ben başvuru yaparken 3 yıl olarak seçtim, 1.499,00 TL bir masraf oldu.
Bu yazı hâlen yazılmaktadır, son güncellenme: 28 şubat 2024